Nederland/België

Feiten over kurkumapreparaten

Kurkumawortel (Curcuma longa) bevat 3 curcuminoïden (belangrijkste is curcumine) en andere actieve componenten (waaronder ar-turmerone). Kurkumapoeder (gemalen wortel) bevat maximaal 5% curcuminoïden. De curcuminoïden op zich zijn niet oplosbaar in water. In het maag-darmstelsel wordt het snel afgebroken en uitgescheiden.
Inname van kurkumapoeder is daarom niet effectief.

Het mengen van zwarte peper en/of olie met kurkumapoeder kan de opneembaarheid van de actieve componenten aanzienlijk verhogen. Dit is nog altijd niet genoeg om een noemenswaardige hoeveelheid bio-actieve curcuminoïden in het bloed te verkrijgen. Daarom is er behoefte aan kurkumapreparaten.

In plaats van kurkumapoeder wordt gewerkt met kurkuma-extract (van Curcuma longa). Alle actieve componenten of alleen curcumine worden geëxtraheerd uit de wortel. Hierdoor blijven alle in de wortel aanwezige zware metalen en/of pesticiden grotendeels achter in het residu.

Het extractieproces kan nogal variëren waardoor een significant kwaliteitsverschil van kurkuma-extract ontstaat.
Een claim van een fabrikant dat zijn kurkumapreparaat "xx" keer beter opneembaar is dan gewone kurkumapoeder of extract blijft relatief en biedt geen basis voor vergelijking van verschillende kurkumapreparaten.

Fabrikanten gebruiken verschillende methoden of technologieën om de bio-beschikbaarheid van curcumine te verhogen o.a. kurkuma-extract of poeder of alleen curcumine met zwarte peper of zwarte peper extract, met of zonder ar-turmerone, met fytosomen, liposomale of micellaire of nano- of hydrogel-technologie.

De gepatenteerde technologieën zijn o.a. (in alfabetische volgorde):
BCM-95® o.a. LifeExtension® Super Bio-Curcumin®
Curcuma Hydrogel® Pastilles
CureSupport Liposomal Curcumin C3 complex®
Longvida® o.a. Vitals Curcumine SLCP™
Meriva® o.a. Now® Curcumin Phytosome
NovaSOL® o.a SOLGAR® Full Spectrum Curcumine
Sabinsa Curcumin C3 Complex® (met BioPerine®) o.a. VitamineMan
Theracurmin™ o.a. Natural® Factors CurcuminRich™ Theracurmin™
UltraSOL® o.a. Lamberts® Curcumin Ultra

Wegens de diversiteit aan kurkumapreparaten, is de bio-beschikbaarheidsparameter zijnde het curcuminegehalte in het bloed een voor de hand liggende manier van vergelijking.

Er wordt vooralsnog weinig aandacht besteed door fabrikanten om de effectiviteit van de preparaten te meten (hopelijk verandert dit in de komende jaren).

Klik hier a.u.b. voor een vergelijking op basis van bio-beschikbaarheid